Over Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar

Heemkundevereniging De Heerlijkheid Herlaar is een actieve groep mensen met hart voor verleden en heden van Sint-Michielsgestel.

Ons doel

Onze vereniging wil bijdragen aan de belangstelling voor de geschiedenis en ontwikkeling van Sint-Michielsgestel.
We verdiepen ons in personen, families, landschappen, gebouwen en organisaties vanaf ongeveer 1000 voor Christus tot nu!
Die kennis delen wij graag met je.

Wie zijn wij?

Onze leden zijn voornamelijk (voormalige) inwoners van Sint-Michielsgestel die zich betrokken voelen bij deze omgeving.
Sommigen zijn om andere redenen geïnteresseerd in de geschiedenis van deze plek, bijvoorbeeld vanuit hun werk of studie. Of ze komen onze vereniging tegen tijdens stamboomonderzoek.
Ieder die dat wil, kan lid worden. Welkom!

Wat doen wij?

Onze heemkundevereniging organiseert lezingen, excursies en tentoonstellingen. Ga naar Actueel voor ons huidige programma.
Ook doen wij onderzoek.
Wij beheren bovendien een documentatiecentrum/archief. Dat is momenteel gevestigd in de Beekvlietboerderij, Seminarielaan 3.

Ons verenigingsblad Den Heertgang <link??> verschijnt 4x per jaar. Leden ontvangen het tijdschrift gratis, op papier of via e-mail. Niet-leden kunnen de nieuwste afleveringen kopen in de Readshop, Torenplein 1.

Sinds 1989

Onze vereniging is officieel opgericht op 11 september 1989.
Ons logo is afgeleid van een oud schependomszegel uit 1437. Hierop staat aartsengel Michaël afgebeeld. Hij is de patroonheilige van zowel ons dorp als de parochie. Hij is onlosmakelijk verbonden met de dorpsnaam Sint-Michielsgestel.

Onze naam

De Heerlijkheid Herlaar was het grondgebied dat eeuwenlang de kernen omvatte van Sint-Michielsgestel, Maaskantje, Halder en Gemonde. De inwoners stonden onder het directe gezag van de Heren van Herlaar. Dit oude en voorname geslacht is verwant met de adellijke families Van Loon, Van Horne, Van Merode, Van Wittem en Van den Bergh.
Vanaf omstreeks 1100 bezaten de Heren van Herlaar de grondheerlijkheid Herlaar, totdat deze in 1798 werd opgeheven.

Scroll naar boven